Over ons

Welkom bij Herders Bed

Hoe het begon

Herders Bed is ontstaan vanuit onze missie te willen investeren in het voortbestaan van Nederlandse herders en hun schaapskuddes. We werken enkel samen met herders van traditionele schaapskuddes die werkzaam zijn in duurzaam natuurbeheer. Het zijn deze schapen die de mooiste en meest duurzame wol van Nederland produceren. Helaas wordt vrijwel al deze wol op dit moment vernietigd omdat ze geen toepassing kan vinden in producten. Lees meer over dit probleem onder ‘fair trade wol’. Bij Herders Bed vinden we dit schandalig. Daarom maken we met dit prachtige natuurproduct kwalitatief hoogwaardige duurzame wollen dekbedden. Dekbedden die bijdragen aan jouw nachtrust én ondertussen ook bijdragen aan duurzaam natuurbeheer met (traditionele) schaapskuddes.

Duurzaam Natuurbeheer

Herders en schaapskuddes zijn al zo oud als de mensheid zelf. Al meer dan 5000 jaar zijn ze onderdeel van onze beschaving. Het beeld van de eenzame herder, uitkijkend over de heide en zorgdragend voor zijn schapen, spreekt velen tot de verbeelding. Maar niet iedereen weet dat deze herders met hun schapen ook een belangrijke rol spelen in modern duurzaam natuurbeheer. Op veel plekken in ons land dragen schapen al grazend bij aan het onderhouden van onze zeldzame heidegebieden. Ze ontwikkelen de biodiversiteit en dragen bij aan gezond bodemleven. Herders zijn sinds een aantal jaar erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Ze houden met hun werk dus ook nog een belangrijk stukje van onze geschiedenis in leven. Maar herders hebben het niet makkelijk in deze moderne tijden! Dat willen we met herders bed graag veranderen.

Hoe jij onze herders helpt

We ontwikkelden een eindproduct waarin de stugge wol van heideschapen verwerkt kon worden; een dekbed van zuiver scheerwol met een tijk van 100% biologische fair trade katoen. Onze wollen dekbedden werden in eerste instantie op kleine schaal ontwikkeld, in samenwerking met de Stichting Schaapskudde Doorn. Ze bleken echter zo populair dat we op zoek zijn gegaan naar manieren om op grotere schaal te kunnen produceren. Met behulp van een team van ontwerpers, specialisten en fabrikanten is nu zowel het 4 seizoenen duurzame dekbed-ontwerp verbeterd, alsook de duurzame productiemethode. Zo kunnen steeds meer mensen van duurzame dekbedden voorzien en een beter en bewuster slaapcomfort garanderen. Maar belangrijker nog; meer schaapskuddes kunnen hun wol verwerken tot een prachtig eindproduct. Zo kan Herders Bed blijven investeren in het voortbestaan van Nederlandse herders en hun schaapskuddes. En daar kan jij ook aan bijdragen!