De verspilling van wol in Nederland 

Elk jaar wordt er in Nederland maar liefst 1,5 miljoen kilo schapenwol weggegooid of zelfs verbrand. Deze verspilling van wol is echt schokkend. Niet alleen wordt er zo een waardevolle natuurlijke grondstof verspild. Het raakt ook belangrijke zaken als milieuvervuiling, het verdwijnen van plant- en diersoorten en ons cultureel erfgoed.  

Het probleem in Nederland 

In Nederland wordt er dus elk jaar maar liefst 1,5 miljoen kilo schapenwol verspild. Dit is echt ongelofelijk veel. Helaas wordt de wol niet gebruikt voor dingen die we nodig hebben.  

In plaats daarvan wordt de wol weggegooid of zelfs verbrand. Dit vernietigen heeft niet alleen direct nadelige gevolgen voor het milieu. Het raakt ook de economie en het leven van de schaapherders die de schapen verzorgen. Zij staan voor een groot probleem als de wol van hun dieren niet meer nuttig gebruikt wordt. 

Milieu-impact verspilling van wol

De milieuschade van deze wol verspilling is groot. Wol is namelijk goed afbreekbaar en zou deel kunnen uitmaken van een duurzame manier van produceren. Als we het goed zouden gebruiken.  

Helaas draagt het vernietigen van de wol nu bij aan de uitstoot van CO2. Ook missen we zo de kans om minder milieubelastende synthetische stoffen te vervangen door deze natuurlijke wolvezels. Wol zou dus een veel grotere positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu, als we het materiaal niet zouden verspillen. 

Hoe Herders Bed een verschil maakt 

Tegenwoordig wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Herders Bed komt daarom met een idee om wol verspilling tegen te gaan. Dit originele plan wil de cirkel van verspilling doorbreken.  

Wij werken hiervoor samen met lokale schaapboeren in de buurt. Op deze manier zorgen we ervoor dat de wol van de schapen geen verspilling is. In plaats daarvan gebruiken we de wol voor een duurzaam dekbed. Dit initiatief waardeert de wol dus niet alleen, het lost ook het probleem van verspilling heel slim op. 

Samenwerken met lokale schaapherders 

Herders Bed beseft hoe belangrijk de schaapherders zijn voor onze natuur en biodiversiteit. Daarom werken we rechtstreeks samen met deze boeren. Zo kopen we de wol op die anders weggegooid zou worden, voor een eerlijke prijs. Niet alleen levert dit de boeren een duurzaam inkomen op. Het waarborgt ook de toekomst van traditioneel schaap houden in Nederland.  

Duurzame productie 

De opgekochte wol wordt dus gebruikt om een warm dekbed te maken. Herders Bed zet vol in op een zo duurzaam mogelijke manier van produceren. Daarbij halen we het maximale uit de natuurlijke eigenschappen van wol.  

Bijvoorbeeld dat wol goed vocht kan regelen, warmte weg kan leiden en anti-allergisch is. Ook brandt het niet snel. Door de wol zo goed mogelijk te benutten, draagt het dekbed niet alleen bij aan een fijne nachtrust, maar ook aan het milieu. Hierdoor voorkomen we verspilling van een waardevolle grondstof.  

Het Herders Bed 4 seizoens dekbed 

De schapenwol gebruiken wij voor de productie van het hoogwaardige Herders Bed 4 seizoens dekbed. Herders Bed zet zich in voor een volledig duurzaam productieproces, waarbij de natuurlijke eigenschappen van wol optimaal benut worden.  

Deze aanpak zorgt ervoor dat elk dekbed niet alleen bijdraagt aan een comfortabele nachtrust, maar ook het milieu ontziet en de verspilling van waardevolle grondstoffen voorkomt. 

Unieke eigenschappen van wol 

Vochtregulerend: Wol heeft een uitstekende vochtregulerende eigenschap. Het neemt vocht goed op en laat het ook weer los. Daardoor blijf je lekker comfortabel slapen, ongeacht hoe warm of koud het buiten is. In tegenstelling tot synthetische stoffen voel je niet klam, want een wollen dekbed houdt je lichaamstemperatuur heerlijk in balans 

Hypoallergeen: Ook is wol anti-allergisch. Door de lanoline (wolvet) zit er een natuurlijke beschermlaag op waardoor huisstofmijt en andere irriterende dingen worden tegengehouden. Wol is daardoor fijn voor mensen met allergieën. 

Duurzaam: Bovendien is wol duurzaam. Bij Herders Bed werken we alleen samen met de meest ecologisch verantwoorde wolproducenten; traditionele herders. Hun schapen grazen nog het hele jaar in de natuur. Ze helpen natuurgebieden te onderhouden en eten alleen natuurlijke vegetatie. Daarnaast is wol hernieuwbaar met weinig impact op het milieu. 

Maak met Herders Bed een verschil 

Wil jij in je slaapkamer én voor het milieu iets goeds doen? Trakteer jezelf dan op een dekbed van Herders Bed! 

Kies bewust voor een product dat niet alleen zorgt voor een fijne nachtrust, maar ook het natuur steunt. Door te investeren in een duurzaam dekbed, maak jij impact op meerdere fronten: 

  • Heerlijk slapen dankzij de top eigenschappen van wol 
  • Minder verspilling en schoner milieu 
  • Steun voor schaapherders en behoud van landschap 

Een dekbed van Herders Bed brengt dus niet alleen comfort, maar draagt ook bij aan een betere toekomst!